
Neden Su Yalıtımı?
Yapıların uzun süreçte konforlu ve dayanıklı kalabilmesi eskimemesi için; iç, dış, temel ve çatılarından su almasını önlemek için yapılan uygulamaya “su yalıtımı” denir. Yağmur, kar, çiğ, dolu, yer altı suları, bina içi kullanma suları (mutfak, banyo, tuvalet gibi ıslak zeminlerdeki su kaçakları), yapının bulunduğu zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı suları nedeniyle binalar suya maruz kalmaktadır..
Her türlü yapının dayanıklılığını ve ömrünü tehdit eden en önemli tehlikelerin başında su gelmektedir. Çevreden binalara sızan sular, yapıların gövde ve taşıyıcı kısımlarındaki donatıları elemanlarını korozyona uğratarak yük taşıma kapasitesinin düşmesine sebep olur. Binaların ana taşıyıcılarında bozulmalara yol açarak, en ufak bir yer hareketinde ve depremde binalarda çatlak ve kırılmaların oluşmasına neden olur. Bunun yanında binaların su alması, zararlı küf, mantar, kararma, çiçeklenme ve diğer organik maddelerin oluşmasına yol açarak yapıyı ve insan sağlığını tehdit eder duruma gelmektedir.
SU YALITIMI NEDEN YAPILMALIDIR ?
Su Yalıtımı Binaları Korur
Suyun binalarda yarattığı hasar; özellikle deprem tehdidinin bulunduğu bölgelerde can ve mal güvenliği açısından en önemli tehlikelerden biridir. Herhangi bir yoldan yapı donatısına sızan su, donma ve ısınma veya kimyasal tepkimelere girerek bina donatısında korozyon(aşınmaya) neden olmaktadır. Donatının aşınmaya uğraması ile dayanım gücü zayıflayacak ve binanın ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir.
Su Yalıtımı Konfor Sağlar
Su, yapılarımız için korunulması zorunlu bir öğedir. Toprağın nemi ve basınçsız su, beton ve yapı elemanları gözeneklerinden geçerek, iç ortamda küflenme, siyah leke ve mantar gibi organizmaların oluşmasına neden olur. Bu da iç yüzeyde bulunan ahşap gibi malzemelerin çürümesine, sıvaların kabarıp dökülmesine, kolon ve perde duvarlardaki donatının paslanmasına neden olarak konforumuzu bozar ve ek maliyetler doğurur.
Nem ve nemin yol açtığı küf yapılarda kötü kokuların oluşmasına yol açar. Su yalıtımı sayesinde nemin önlenmesi, bu tarz kötü kokuların önüne geçecektir. Su yalıtımı, suyun binaların yapısını zayıflatmasını engelleyerek yapıların dayanıklılığına zarar vermeyecek, aynı zamanda da, bakteri, küf vb. organizmaların oluşmasını önleyecektir.
Su Yalıtımı Ekonomiye Katkıda Bulunur.
Günümüzde yapıların kullanım ömrü yaklaşık 60 yıldır. Yalıtım yapılmadığı taktirde, suyun olumsuz etkileri yapıların kullanım ömrünü azaltacaktır. Bu da ülke ve özel mülkiyet sahipleri için önemli bir kayıptır. Su yalıtımıyla bu kayıp da giderilerek kısıtlı olan ülkemiz doğal kaynakları tasarruflu kullanılmış olacaktır.
İstatistiksel olarak depremlerden sonra incelenen hasar görmüş binaların; %60’ ında korozyon (paslanma), %38 'inde malzeme eksikliği, %15 'inde inşaat aşamasında betonun sulanmaması, %10 'unda eskime ve yıpranma, %2'ünde proje hatası bulunduğu tespit edilmiştir.
İnşaat aşamasındaki su yalıtım maliyeti, bina maliyetinin yaklaşık % 3'üdür. Binaların sağlamlığı vicdani olarak göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurdur. Yapılacak su yalıtımı;
etkin bir su yalıtımı için, yalıtım uygulamasının, binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını kapsaması gerekir.
-Toprak ile temas eden duvarlar, temeller ve zemine oturan döşemeler, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviyenin altındaki dış duvarlar, balkonlar, teras ve eğimli çatılara,
-Banyo, lavabo, mutfak ve banyo gibi ıslak hacimlere,
-Suyun içerisinde kalmasını istediğimiz su deposu, suni gölet ve havuz gibi yapılara yapılır.